YÜKLENİYOR

Medikal Gaz Sistemlerinde Güvenlik – 3

 Medikal Gaz Sistemlerinde Hijyenik Güvenlik

Tüm medikal gaz sistem ekipmanları diğer tüm medikal ürünler gibi hijyenik açıdan temiz olmalı, renk olarak kiri ve tozu hemen belli edecek şekilde açık renklerden oluşmalıdır. Bunu yanı sıra mümkün mertebe anti bakteriyel ürünler tercih edilmeli, ucuz malzeme ve bakteriyel yüzeylerden olabildiğince kaçınılmalıdır. Ürünler pürüzsüz olmalı, üzerindeki girinti ve çıkıntılar olabildiğince azaltılmış olmalı ve bunun yanı sıra üzerlerinde vida, somun vs. gibi virüs ve bakterilerin kolayca tutunabileceği yüzeylerden kaçınılmalıdır. 

Ürünler görsel açıdan temizlikleri dışarıdan çıplak gözle hemen anlaşılabilecek tasarımda olmalıdır. Bunun için üst kısımda kalan toz toplamaya daha müsait yüzeyler açılı olarak tasarlanmalı, toz tutması olabildiğince azaltılmalı ve dışarıdan bakıldığında da görünebilir hale getirilmelidir. Bu temizlik personelinin bu yüzeylere daha çok dikkatinin çekilmesi ve daha sık temizlenmesi için önemli iken ayrıca ünite üzerine başka yabancı cisimlerin koyulmasını da engellemektedir.

Açık renkler tercih edilerek kirlendiği zaman hemen belli olması sağlanmalı ve sürekli temizlenmesine olanak sağlamak ayrıca önemlidir. Ürünlerin kullanma kılavuzunda hangi ürün ya da hangi tip dezenfektanlarla temizlenmesi gerektiği belirtilmeli ayrıca sistematik bir genel kapsamlı temizlik planı çıkarılmalı ve uygulanmalıdır.

Maalesef piyasada çok sayıda olan ahşap yüzeyli yatak başı ünitelerinin hasta odalarında kullanılmasının önüne geçilmeli, ve yine aynı şıklıkta tasarlanabilecek ahşap görünümlü anti bakteriyel kompozit malzemeler kullanılmalı ve sadece bu tip ürünler tercih edilmelidir çünkü ahşap yüzeyler bakteriyeldir ve tüm enfeksiyonlara ev sahipliği yapabilirler.

Yine sterilizasyon açısından otoklava girecek olan tüm materyallerin en az 124 derece sıcaklığa dayanıklı malzemeden üretilmiş olması ve otoklava dayanıklı olması önemli bir husustur.

Montaj aşamasında borulama yapılırken gelen medikal bakır boruların ağzının kullanımdan hemen önce açılması ve sistem, tesisat içerisinde toz, pislik vs. kaçmadan montajının yapılması tüm tüm sistemin sağlıklı çalışması ve hastalara gidecek olan gazların temiz olarak gidebilmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca montaj için gelen tüm medikal gaz sistemi ekipmanlarının (medikal gaz prizleri, kat kontrol üniteleri gibi) fabrikada temiz bir ortamda test edildikten sonra montaj için bırakılan boru kısımlarının ağızlarının açık taraflarının kapanmış olması gerekmektedir.

Son Gönderiler
Medikal Gaz Sistemlerinde santral hesapları neye göre yapılır?

Medikal Gaz Sistemlerinde santral hesapları neye...

Medikal Gaz Sistemlerinde boru çapları neye göre hesaplanır?

Medikal gaz sistemlerinde boru çapları, tasarım ...

Medikal Gaz Sistemlerinde yedekleme nedir?

Medikal Gaz Sistemlerinde yedekleme nedir? Me...