YÜKLENİYOR

Medikal Gaz Sistemlerinde Güvenlik – 1

Medikal Gaz Sistemlerinde Elektriksel Güvenlik

Tüm medikal gaz sistem ürünlerinde diğer tüm medikal ürünlerde olduğu gibi elektrik kaçağından korunmak için tüm ürünler üzerinde mutlaka topraklama hattı bulunmalı ve olası bir elektrik kaçağı durumunda hastaları ve sağlık personelini elektrik çarpmasından korumalı ayrıca ürünler elektrostatik toz boya ile kaplandıktan sonra üzerindeki boyaya ve dolayısıyla elektriksel olarak yalıtıymış metal gövdeye hiçbir delik açılmamalıdır, çünkü bu boyanın oluşturmuş olduğu yalıtıma zarar vermektedir.

Ünite elektrik girişleri yanmaz klemenslerle sağlanmalı ve tüm elektrik kabloları yanmaz silikon kablolama ile çekilmeli, ünite üzerinde tüm elektriksel malzemeler(yüksek akım, alçak akım prizleri, sigorta vs.) topraklamalı ve kaliteli olmalıdır. Elektrik prizlerinde meydana gelebilecek olan herhangi bir kaçak durumu için elektrik prizleri ünite kapak ya da gövdesine direk olarak değil, plastik bir buat vasıtasıyla tutturulmalıdır. Bu arada bir kaçak dahi olsa metal yüzeye temas etmemelidir. Ayrıca priz ve buatlara bağlanan her bir kablonun ucuna mutlaka pabuç uygulaması yapılarak dayanıklılık mümkün mertebe yükseltilmeli ve şase yapma riskine karşı korunmalıdır.  Çünkü olası bir şase durumunda kıvılcım atabilir ve muhtemel kaçaklardan gelen oksijen gibi yanıcı gazlar vasıtasıyla aleve neden olarak yangın çıkarabilme potansiyeline sahiptir. Bu riski yine en aza indirmek için elektrik ve gaz prizleri mutlaka farklı kanallarda bulunmalı eğer bu mümkün değilse aralarında en az merkezden merkeze 200mm boşluk bırakılmalı ve yanıcı gazlar mümkün mertebe elektrik prizlerinin altında kalacak şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca yanıcı gazların ünite içerisinde sıkışmaması için ünite alt kısmını havalandırma delikleri de açılabilir.

Ünite üzerindeki elektrik prizleri özellikle yoğunbakım üniteleri için hattaki olası bir kesilme ihtimaline karşı iki farklı hattan çekilmeli, ve mutlaka UPS ya da jeneratör priz sistemi bulundurmalıdır.

Acil durumlarda hastaya müdahale durumunda panik halinde iken sağlık personelinin sıklıkla el ve kollarının kablo fazlalarına dolandığı görülmüş olup hatta zaman zaman kabluyu keserek elektrik çarpmasına ya da kablonun bağlı olduğu monitör vs. gibi ünitelerin yere ya da hasta üzerine düşerek, insanlara zarar verdiği ya da maddi hasara sebebiyet verdiği göz önünde bulundurularak, ünite üzerlerinde kablo fazlalarının rahatça koyulabileceği bir kablo yönetim sistemi bulunmaması tercih edilmelidir.

Sistemin elektrik kesintilerinden etkilenmemesi ve en zor şartlar altında çalışmaya devam edebilmesi için hayati öneme sahip noktaların elektronik olarak değil, mekanik olarak çözülmesi gerekmektedir.

Son Gönderiler
Medikal Gaz Sistemlerinde santral hesapları neye göre yapılır?

Medikal Gaz Sistemlerinde santral hesapları neye...

Medikal Gaz Sistemlerinde boru çapları neye göre hesaplanır?

Medikal gaz sistemlerinde boru çapları, tasarım ...

Medikal Gaz Sistemlerinde yedekleme nedir?

Medikal Gaz Sistemlerinde yedekleme nedir? Me...